Są takie przepisy, które świetnie się sprawdzają o każdej porze roku. Latem czy zimą, muffiny marchewkowe są niezawodne i zawsze wyśmienicie smakują.

Muffiny marchewkowe to szybka i zdrowa przekąska

Nie zawsze mamy pod ręką świeże owoce, a nie chcemy, żeby nasze dzieci zajadały się czekoladą. Wtedy z pomocą przychodzą muffiny marchewkowe. Świetnie sprawdzają się również przy karmieniu młodszych dzieci i stosowaniu BLW. Przy lekkiej modyfikacji przepisu i rezygnacji z lukru, to także ciekawa alternatywa na szybki deser fit. Sprawdźcie sami!

Przepis na muffinki marchewkowe

Przepis na te muffiny znalazłam tutaj. Składniki, których potrzebujemy to:

  • kostka do pieczenia – 125g (ja używam masła roślinnego)
  • mąka – 250g (może być pszenna, ale orkiszowa też się świetnie sprawdzi)
  • cukier – 125g (można dodać mniej lub użyć miodu około 120-140g)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • 4 średniej wielkości marchewki

Do lukru:

  • cukier puder – 150g
  • 3 łyżki wody
  • pistacje posiekane – 25g

W rondelku rozpuść masło/margarynę. Następnie zetrzyj marchewkę na tarce o średnich oczkach. Gdy masło przestygnie, wymieszaj je ze startą marchewką oraz roztrzepanymi jajkami. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki i dodaj do nich masę marchewkową, dokładnie mieszając. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przełóż ciasto do foremek i piecz je 20-25 minut z grzaniem góra – dół.

Gotowe muffiny marchewkowe można ozdobić lukrem, czyli utartym cukrem pudrem z wodą i posypać pistacjami.

To na prawdę szybki przepis na deser dla dzieci. Spróbujcie sami i pochwalcie się w komentarzach!